ГЕРБ си поиска такса спокойствие от ПП-ДБ. Ако не искат предсрочни

...
 ГЕРБ си поиска такса спокойствие от ПП-ДБ. Ако не искат предсрочни
Коментари Харесай

Как ГЕРБ и Борисов си искат такса спокойствие

 

ГЕРБ си изиска такса " успокоение "  от ПП-ДБ. Ако не желаят предварителни избори, да си „ заплащат “, като акцентират приноса на ГЕРБ и благодарят обществено за плодовете от партньорството - вместо да си приписват заслугите. Също по този начин да ги осведомят какво ще вършат, тъй като за новия заем, разгласен от финансовия министър Асен Василев, не били осведомени, разгласи Борисов.

Бухалки по изборно време

Предизборната акция за локалните избори, които са след две седмици, напряга връзките сред съдружниците в необявената коалиция. Бойко Борисов обикаля из страната и от всеки град замеря властта. Така демонстрира мускули и нахъсва гласоподавателите, които си желаят “Бате Бойко ”, който не цепи басма никому, строи пътища и спортни зали - и пълнят до спукване залите, където се явява Първия на ГЕРБ. Не е елементарно да одобряват, че партията им свири втора цигулка в ръководството, въпреки да завоюва парламентарните избори. Затова пък, в случай че се преборят за локалните избори, няма кой да ги измести.

Лидерът на ГЕРБ не е лишен от трагична заложба и - както самичък споделя - сутринта в Народното събрание може да поддържа обединението, тъй като е дал дума, а вечер пред хората да го играе съпротива, тъй като е национален. Гюрултията, която подвигна за дълга от Търговище, не е инцидентна.

Хазната не е празна и Борисов знае това

Борисов прелестно знае, че в Закона за държавния бюджет за 2023 година, признат преди два месеца и половина, е очакван таван от 7,5 милиарда лв. на новия дълг за годината. А и ГЕРБ има вицепремиер в държавното управление - Мария Габриел, която ще поеме премиерския пост при ротацията през март. Но новината за идната емисия облигации на външните пазари, обявена от Асен Василев, още веднъж дава мотив на Бойко Борисов да го нападна с внушението, че хазната е празна. Пари няма, изхарчиха ги, както разгласи той от Велико Търново.

Министърът на финансите провокира гнева му, откакто министерството заяви какви средства са превеждани на Столична община и по този начин опроверга кандидат-кмета на ГЕРБ за София Антон Хекимян, че държавното управление на Кирил Петков е дало “нула лв. ” за градския превоз в столицата, обиден от рецесията на горивата. Оказаха се 90 милиона лв. за 2022 година, близо осем пъти повече по отношение на миналата година. От Шумен пристигна рецензия от Борисов за ниската събираемост на бюджетните доходи, изключително на тези от Данък добавена стойност - и предизвестие, че при разискването на бюджета ГЕРБ ще гледа под лупа постъпленията.

В името на акцията

Като съпредседател на “Продължаваме смяната ” (ПП) Асен Василев е единственият политически водач в държавното управление и присъединяване му в началото срещна опозиция, само че след това остана. От ГЕРБ на няколко пъти предизвестиха, че министри от държавното управление на ПП-ДБ с министър председател Николай Денков ще бъдат заменени при ротацията. А след несполучливия избор на съмнение, пожелан от Българска социалистическа партия, “Има подобен народ ” (ИТН) и “Възраждане ”, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов жестоко заплаши, че може да провокира нови предварителни избори - в случай че ПП-ДБ не се поправят. Причината - съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков обществено разгласи, че с 63-има депутати са постигнали 62 промени.

"... И разумно е да се каже: “Ние дружно направихме тези промени ”. Но да кажеш: “Ние ги направихме, а ония двамата да ми се вършат на забавни, просто е безочливо и просто не е правилно. И просто в случай че не се коригирате, следва нов избор. И ще ви строим пред нашата стая. Ако желаят. Ако не, отиваме на избори. Да бъдат по-внимателни с изрече. Защото ние сме честолюбиви. Първа политическа мощ сме ".

Това не е оня Борисов, който единствено преди няколко месеца призоваваше за разсъдък в името на стабилността, който демонстрираше примирителност и благосклонност, отстъпвайки от първия мандат. Това е гласът от едни оповестени преди 3 години телефонни диалози, който като че ли още веднъж споделя: “Сега че ги опраа! ”.

Българска социалистическа партия събира подписи за втори избор на съмнение към държавното управление, този път поради неуспех в областта на националната сигурност и защитата, и Борисов плаши с този избор, който ще се случи посред разискване на бюджета за 2024 година и конституционните промени. След енергетиката това е друга тематика, по която обществото е разломено. А ГЕРБ дружно с Движение за права и свободи неодобряваха ПП-ДБ за промени в службите и по този начин постовете си резервираха президентските шефове - назначения на служебните кабинети.

Колко сериозна е опасността

Заплахата, че ГЕРБ може да отдръпна поддръжката си заради липса на самопризнание за заслугите, е предизборна изразителност. В същата категория е и отговорът на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, че “никой няма да ги строява пред никакви стаи ”, а “Батальонът се строява ” е остарял шлагер. И двете политически сили губят от “сглобката ”, тъй че напопържването е от изгода. В двата лагера са наясно, че ще изгубят доста повече, в случай че съюзът им се разпадне и аргументите това да не се случи не се коренят само в геополитическото напрежение. “Нищо по-здраво от тази сглобка не може да се конструира сега ”, сподели неотдавна Борисов.

Eмилия МилчеваСнимка: privat

ГЕРБ по този начин и по този начин ще получи още власт при ротацията, а до тогава се снабдява с позиции в държавната енергетика, в регулатори. Движение за права и свободи също не остава без “възнаграждение ” за поддръжката си. ГЕРБ със своите 69 депутати, подкрепени от 36-те на Движение за права и свободи, нямат проблем да блокират всяка законодателна самодейност, накърняваща ползите на лобитата им.

Така да вземем за пример отхвърлиха предлагането частните лечебни заведения да афишират публични поръчки за финансираните от здравната каса медикаменти, консумативи, медицински произведения и други,с което можеха да се подсигуряват по-добри цени. От Министерството на финансите обясниха какво значи това, давайки образец с “Пеметрексед ”, употребявано при лекуване на рак на белия дроб. През май 2023 година НЗОК е заплатила на частните лечебни заведения общо 138 887 лв. за това лекарство, а за съвсем същото количество в държавните лечебни заведения - единствено 9638 лв..

Трудно е с благодарностите

Трудно е за ПП-ДБ да благодарят на съдружник, за който не признават, че е подобен, нито че ръководят в коалиция. Политическите партньорства не са еластични като силикона, имат съответни параметри, а актуалните са известни единствено на водачите. А и, в случай че ще се засвидетелства благодарност, в реда на нещата е да бъде включено и Движение за права и свободи - освен за поддръжката на конституционните промени. Толкова ревниво съблюдават евроатлантическия път, че незабавно ще смъкват кабинета, в случай че се отклони от него, заплаши преди дни Делян Пеевски.

Кампанията за локалния избор продължава. Благодарности няма да има, нито строева подготовка. Но камъните в градината на ръководещите стават могила.

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР